Haziran 13, 2006

ŞU SIRA "KÖKLENDİRME" DE MÜMKÜN...

Bugüne kadar burada hep çekirdekten fide yapma, fideden de "esas pembe"ye alınacak yolu konuştuk. Bu sabah, büyümekte olanlardan kesilen dalların, köklenmesi için suda birkaç gün bekletildikten sonra dikildiğini ve böylece çoğala çoğala yola devamın da mümkün olduğunu gördüm. Bu durumda şu anda fidesi olanlar, olmayanlara bu yolla yardımcı olabilir belki. Ya da tersi! ;)
Bu "fide edinme" konusunda dün bir "toplu yanıt" yolladım gruba. Ayrıca Anadolu'nun 7 bölgesindeki ÇEKÜL Temsilcilerine de "haber salındı". Bugünlerde sizlere yeni kaynakların haberini iletmeyi umuyorum.

Kaynak:
Orlando'lu "video oyunları yazılımcısı" -nereden nereye değil mi?- Maggie Wang'ın pembe domates yetiştirme fotoğraf albumü. Resme tıklarsanız bu serüvenin devamını da görebilirsiniz...


Bu arada geçen gün Flickr.com da gördüğüm bir "mini-sera"yı da paylaşmadan edemiyorum şimdi:
"Icoyoto" adıyla resimlerini yüklemiş olan bu arkadaş fidesi 15 cm. kadar olduğunda bahçeye ekmiş. Etrafındaki toprağın üzerini nem kaybolmasın diye talaş, saman, yaprak v.b. kırpıntıyla iyice örtmüş (ki buna bu işin terminolojisinde "mulch", "mulching" diyorlar, "bitkisel yastık" anlamına geliyor, hiçbirşey yoksa "gazete kağıdı" da bu anlamda çok işlevsel olurmuş). Sonra da hızını alamamış, fidenin çevresinde içi su dolu 2 litrelik şişelerden oluşan bir mini-sera yapmış...

Not: Siz de pembelerinizin gelişim aşamalarını ve kullandığınız teknikleri dijital kamera ile görüntülüyorsunuz değil mi? :)

1 yorum:

Zeynep dedi ki...

Türkiye'deki domates kutlamalarından web taraması sonucu bulduklarım:
* Mayıs'ın 2. Pazarı - Muğla Fethiye Kumluova Domates Şenliği
* 25-26 Haziran - Aydın Dalama Domates Festivali
* Ağustos 1. - 4. Hafta - Tokat Kazova/Kelkit/Topçam Altın Domates Festivali
* Ağustos 1. - 4. Hafta - Isparta Keçiborlu Domates ve Kültür Festivali
* 19 Ağustos - Silivri Değirmenköy Domates Şenliği (en kıdemli festival bu sanırım)
* 21 Ağustos - Mersin Erdemli Meyve ve Domates Kültür Şenliği
* 28 Ağustos - Ayaş/Çağa Domates Festivali

Tarihini bulamadıklarım:
* Acıpayam Gölcük Domates Festivali

Bizim de domates festivalimiz olsa diyenler:
* Nallıhan
* Çandır/Sütçüler/Isparta
* Elazığ/Alacakaya/Yalnızdamlar Köyü